Bygg pepperkakehytte

Et pyntet pepperkakehuset er selvskrevent i mange julehus, men  hvorfor ikke lage et å ta med på hytta også? Det nærmer seg jul og mange stresser rundt for å rekke alt som skal gjøres. Vi synes det er viktig å minne alle på at julen handler om kos og aktiviteter med familie og venner- også i juleforberedelsene. Vi utfordrer deg til senke skuldrene og gjøre noe hyggelig sammen med noen du er glad i! Hvis du ikke har bakt pepperkakehus enda er dette en hyggelig aktivitet som garantert slår like godt an hos både små og store barn. Et pepperkakehus er juledekor som er både vakkert for øyet og godt for ganen. Tar du ufordringen?

Husk at det er kun fantasien som setter grenser for hvordan dere kan konstruere, bygge og pynte et pepperkakehus! Del gjerne dine bilder av juleverkstedet, julestemningen og hyttekos på Instagram med #haukelihytter.

Nedenfor gir vi deg både oppskrift, maler og nyttige tips til hvordan du kan gjennomføre en vellykket pepperkakehytte verksted med familie eller venner som et avbrekk i julestria. Lykke til!

Norges beste pepperkakehytte- oppskrift

200 gr Mørk sirup
200 gr Lys sirup
200 gr Sukker
100 gr Meierismør
4 stk Egg
4 ts Kanel
½ ts Kardemomme
1 ts Pepper
½ ts Ingefær
½ ts Nellik
2 ts Bakepulver
1 kg Hvetemel

Slik gjør du det

 1. Pepperkakedeigen blir enda bedre hvis den får hvile på et kjølig sted før den kjevles og stikkes ut. Vi anbefaler derfor å lage deigen dagen før du har tenkt å lage pepperkakehuset.
 2. Smelt sirup, sukker og smør. Avkjøl blandingen og rør inn ett egg om gangen. Tilsett krydder og bakepulver i ca 2/3 av melet. Elt deigen godt og sett den tildekt og kjølig over natten.
 3. Sett stekeovnen på 175 grader °C. Ta fram stekeplater med bakepapir.
 4. Bruk resten av melet til utbakingen. Kjevle en ca. 3-4 mm tykk leiv.
 5. Legg deigen på bakeplaten og skjær ut delene etter sjablongene der, slik at de ikke mister formen nå de flyttes.
 6. Stek kakene gylne og gjennomstekte midt i ovnen i ca. 12-15 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er.

Maler/ sjablonger til pepperkakehus

Her finner dere en link til en utrolig fin nettside med masse god inspirasjon. Her finner du blant annet mange ulike maler og sjablonger til pepperkakehus i ulike varianter og størrelser! Trykk her for å se mer Pepperkakeformer.se .

Lim til montering

Bruk smørbukk karamell som lim til pepperkakehuset. Brennende varm sukkerknekk gjør jobben vanskelig og det smaker heller ikke særlig godt. Smelt karamellen i en kasserolle på svak varme og la den deretter stå på veldig svak varme mens du arbeider. Smørbukk er enklere å bruke, og smaker mye bedre!

Glasur til pynting

8 dl Melis
2 stk Eggehvite
2 krm Eddik

8 nyttige tips ved konstruering og pynting av pepperkakehus

 1. Ha god tid! Vi anbefaler at dere setter av nok tid og husker at konstruksjon og planlegging er halve moroa!
 2. Deigen flyter gjerne litt utover når de blir stekt. Vi anbefaler derfor å legge sjablongen over når du tar kakene ut av ovnen og skjærer en gagn til mens kakene er varme. Da er du sikker på at du får den samme formen som sjablongen.
 3. La kakene bli kalde før de settes sammen.
 4. Bruk smørbukk karamell som lim til pepperkakehuset. Brennende varm sukkerknekk gjør jobben vanskelig og det smaker heller ikke særlig godt. Smelt karamellen i en kasserolle på svak varme og la den deretter stå på veldig svak varme mens du arbeider. Smørbukk er enklere å bruke, og smaker mye bedre!
 5. Dersom det blir deig til overs kan dere lage juletrær, skigard, dyr, nisse eller andre morsomme figurer dere kan pynte rundt huset med.
 6. Lag hvite juletre med iskjeks dekorert med melisglasur. Husk å starte øverst på kjeksen.
 7. Til glassruter i vinduene er det fint å bruke drops. Legg en drops i vindus åpningen før steking. Den vil smelte å bli gjennomsiktig.
 8. Nå finnes det mye batteridrevne lyskilder på markedet. Vi synes det er fint å pynte med lysslynge eller telys med batteri.

Husk at det er kun fantasien som setter begrensninger for hvordan dere kan konstruere, bygge og pynte et pepperkakehus! Del gjerne dine bilder av juleverksted, julestemning eller hyttekos på Instagram med #haukelihytter. Alle som deler bildene sine med #haukelihytter er med i trekningen av en lekkert ullteppe på 1. Nyttårsdag. Vi plukker også ut noen bilder underveis som vi tagger og deler!